Bedrijventerrein H2O deal in gevaar !!

De colleges van Oldebroek, Hattem en Heerde hadden al een overeenkomst om de problemen van het bedrijven terrein H2O vlot te trekken, maar de Raad van Heerde gooit roet in het eten en blokkeert de deal.

PvdA, VVD & ABO H2O Bedrijvenpark debat levert geen duidelijkheid op

In de afgelopen weken mochten de drie raden in de gemeenten Hattem, Heerde en Oldebroek oordelen over een oplossing voor het H2O terrein. Als alle raden voor dit plan zouden stemmen kon men verder met de verkoop van de grond na een lange stilstand. De raad van Heerde veegde afgelopen week de deal van tafel, men keurde het niet goed en wil hierover gaan heronderhandelen. De Oldebroeker PvdA, VVD & ABO namen het initiatief om de oplopende risico’s en crisis te  bespreken in de gemeenteraad van Oldebroek.

In 2013 werd al een besluit genomen om H2O Bedrijvenpark verkoopbaar te maken aan niet-lokale bedrijven en of logistieke bedrijven; het ‘Vernieuwd Perspectief’. Daarna liep de zaak echter compleet vast binnen de drie gemeenten. Afgelopen zomer kwam onder druk van de provincie Gelderland een deal op tafel om de impasse te doorbreken. De raad van Heerde gaat nu na ruim twee jaar toch niet akkoord. De impasse is compleet.

“We zijn behoorlijk geschrokken van deze nieuwe vastloper in Heerde. Ondertussen kost het onverkoopbare bedrijvenpark de gemeenten iedere maand 50 duizend Euro en weer staan we stil”, stelt een bezorgde Henk Kemp (VVD). “Hoe gaan we nu verder? Kunnen we nog wel verder? Wie kan het nog uitleggen?” vraagt Huub Verberk (ABO) zich af. “De drie gemeenten spelen een spel ter waarde van 13 miljoen Euro per gemeente. Voor elke afzonderlijke gemeente zijn dat onbetaalbare risico’s. Anderhalf jaar ruziën en terug bij af”, vult Bert-Jan Dokter (PvdA) aan.

De drie partijen agendeerden de zaak in Oldebroek om te vermijden dat dit probleem niet besproken zou worden. Aan gemeenteraad en college werden vragen voorgelegd. Wat zijn eigenlijk de risico’s? Wat kost het de gemeenten als een partner niet verder wil? De raad van Heerde wil opnieuw onderhandelen; wat zijn hun eisen en hoeveel wilt u daarop toegeven of juist niet?

“In 2016 treedt de nieuwe externe Raad van Commissarissen aan, maar die kunnen met huidige impasse niet aan de slag. Gaan die commissarissen nu zitten kaarten?” vroeg Bert-Jan Dokter. Huub Verberk stelde specifieke vragen die hij voorafgaande aan de vergadering al had toegestuurd. Hij kreeg een voorgelezen reactie van wethouder Westerbroek. Daarbij werd geen van zijn vragen beantwoord. Dat was tekenend voor de afloop van het debat.

PvdA, VVD en ABO vroegen om schriftelijke risico informatie, spoedig overleg tussen de vastgelopen colleges, een toezegging over hoe lang de stilstand dit keer gaat duren en of, en met wélke onderhandelingsruimte college Oldebroek in gesprek zou willen gaan met Heerde, nu deze gemeente nieuwe onderhandelingen wil voeren. Hoe de drie initiatiefnemers ook probeerden, een meerderheid van ChristenUnie, SGP en CDA blokkeerden resoluut de verzoeken om informatie en wilden als raad geen gezamenlijke kaders meegeven aan het college. Die raadsmeerderheid deelt de zorgen, maar vindt dat het college het prima doet en wachten af wat college en H2O partners de komende maanden wel of niet gaan doen.  Dit alles onder het motto : ‘wij weten wel wat goed voor u is, maakt u zich maar geen zorgen.’

“Ik ben flink zuur en diep teleurgesteld over dit debat”, zegt Bert-Jan Dokter achteraf. “Er ligt een prima maar onverkoopbaar Bedrijvenpark waar serieuze regio partners niet eens meer over willen praten omdat zij niet verwachten dat het ooit nog wat wordt. En CU, SGP en CDA  willen, hoe ik ook probeer, niet praten over risico’s die genomen worden met geldbedragen die geen van de gemeenten überhaupt kan opbrengen.”

Henk Kemp: “Het is in ieder geval winst dat we met z’n drieën dit debat aan geslingerd hebben. Anders was deze crisis onbesproken gebleven in politiek Oldebroek. Het is van groot belang dat de raad het college op pad stuurt. Vandaag nog. Richting H2O partners en richting Provincie. Alleen het stilstaan kost per maand al een halve ton, beseffen gemeenteraadsleden zich dat wel?”

Huub Verberk: “Het is duidelijk dat een meerderheid alles aan het college wil overlaten. Vragen worden niet beantwoord, kaders worden niet meegeven. Hier gaan weer maanden overheen. ”

Bert .Jan Dokter

Henk Kemp

Huub Verberk