Perspectieven nota van college, VVD geeft commentaar.

De voorbereiding op de Begroting 2018 schrijft het College in haar Perspectieven nota. De VVD geeft haar visie hierop, om zodoende invloed te krijgen op de begroting.

Perspectief nota 2018                                                                                         logo

Het College beschrijft de  Perspectievennota, hun visie voor de begroting 2018.

Zonder kennis van de uiteindelijke resultaten van 2016, of de meicirculaire 2017 van de rijksoverheid, wil de VVD  toch inhoudelijk reageren op de Perspectieven nota 2018.

Hierin geeft het college  aan  wat globaal de bedoeling  is voor het komende jaar, en wil  tevens de fracties gelegenheid geven met eigen ideeën en accenten te komen. Deze raadsparticipatie is inmiddels ingeburgerd, en past binnen de VVD gedachte van goed bestuur.

De VVD wil graag meedenken in dit beleid, en hoopt dat het College en de meerderheid van de fracties onze ideeën ondersteunen. Wij vertrouwen er op dat evt financiële gevolgen in de begroting wordt meegenomen.

Het gaat goed met de economie in Nederland, werkgelegenheid neemt toe en er wordt weer gebouwd. Dat is mooi, maar uw visie baart ons zorgen. Het aantal projecten neemt gigantisch toe, en de financiering doet u uit de Algemene Reserve, n.l. E 1,5 miljoen! . Niet alles is mogelijk, en de VVD vraagt het College haar prioriteit aan te geven.  En er komt nog een flinke tegenvaller aan met het wegvallen van de precarioheffingen op de nutsbedrijven.

Gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zijn in aantocht, en dan is Sinterklaas niet ver weg, dus lijken er zelfs nog  meer plannen aan te komen, gezien de P.M. posten in  de begroting. Ondanks deze verkiezingen zal de VVD zal hier zeker kritisch op zijn.

Het College geeft aan verder te willen gaan op de weg van burgerparticipatie. Dat ondersteunen wij. De inspanningen uit de samenleving zijn steeds meer zichtbaar. Nog niet in alle wijken en buurten loopt het zoals gepland, maar laagdrempelige initiatieven zoals Krachtstroom kosten tijd. Kennismakingsmomenten in buurten in combinatie met opruimen zwerfafval, groenonderhoud en een buurtbarbecue kan succesvol zijn met enige gemeentelijke ondersteuning. Het werkbudget flexibel inzetten vinden wij een voorbeeld.

De regionale samenwerking met Zwolle stemt ons hoopvol. Deze economische regio kent een zeer sterke ontwikkeling, en wij maken daar graag deel van uit. Economie, arbeidsmarkt, opleidingen en scholen, gezondheidszorg, en meer zijn voor de VVD cruciaal. Graag blijven wij regelmatig op de hoogte van de plannen.

De Collegeplannen in  de netwerksamenwerking met NEO lopen nog stroef. Het kost niet alleen veel tijd en energie, maar daardoor blijft veel normaal werk liggen.  Het College vraagt de Raad daar zelfs extra geld voor.  Blijkbaar levert dit meer doelmatig samenwerken niet genoeg op om deze uitgave te compenseren. We moeten goed blijven monitoren of de kosten de baten niet overschrijden.

Op het gebied van veiligheid maakt de VVD zich zorgen over de Brandweer. Na de verplaatsing van de kazerne van Hattemerbroek naar Wezep, komt nu de locatie van Oldebroek in beeld. Onderhoud van de huidige locatie kost veel geld, en verplaatsen van het centrum naar een meer logische locatie is ook een optie. Een gedegen onderzoek zou de VVD toejuichen.

Dan de maatschappelijke ontwikkelingen. Uit diverse bijeenkomsten blijkt dat wij nog steeds veel bureaucratie kennen die verstikkend werkt. Met name waar het zorg, mantelzorg , en arbeidsmarkt deelname betreft.  We vragen nogmaals aandacht voor de armoede val. Teveel inkomensgerelateerde subsidies of tarieven maken het welhaast onmogelijk voor langdurig werkzoekenden weer aan de slag te gaan. Ze zullen er dan financieel altijd op achteruit gaan. Dat is geen stimulans en bevordert dus het thuis blijven zitten.[w1]   De plannen om jongeren nog meer te betrekken bij beleid is prima, maar de VVD ziet wel graag meer concreet wat de financiële inspanning echt oplevert.

De Collegeplannen met de basisscholen lijken solide. Hoewel de kosten bijzonder hoog zijn, zijn de schoolbesturen positief en willen ook bijdragen. De weg naar een gezondere onderwijshuisvesting ligt open, en effectiever gebruik van de locaties heeft onze steun.

Grote projecten vragen onze speciale aandacht. In Oldebroek loopt een plan rond de skeelerbaan, de Talter en de tennisbaan. De initiatieven van mensen en middelen is indrukwekkend en heeft onze steun. De collegeplannen in Wezep m.b.t. de verplaatsing van de korfbalvereniging naar de Erica Terpstrahal roept echter veel vraagtekens op. Het doel, effectiever gebruik van de ET hal, zal vast worden gehaald,  maar het financiële risico voor de gemeenschap lijkt de VVD veel te groot. Met name de gebouwen aan de Brink lijken onderwerp voor het TV programma ”Over de Balk”.  Het plan “Hart van Oosterwolde” staat nog in de kinderschoenen, maar werpt een financiële schaduw vooruit, die wij nog niet kunnen overzien. De kosten staan niet in de begroting opgenomen, en gezien het nadelig saldo heeft het College al een afweging gemaakt.

In 2015 heeft de raad ruim E2 miljoen vrijgemaakt uit plannen, en toegevoegd aan de reserve. Het college stelt voor dit bedrag geheel te bestemmen voor duurzaamheid,  ”Oldebroek klimaat neutraal”. De VVD vindt deze bestemming te eenzijdig en wil deze algemeen inzetbaar houden. Met name personeelskosten, de omgevingswet en handhaving vragen meer dan normale aandacht.

Ook ons afvalbeleid baart ons zorgen. Het lukt het College niet omdraagvlak voor haar plannen te krijgen. Zolang er een contract is voor na scheiding bij de verwerker lijkt ook de noodzaak om thuis te scheiden overbodig en dubbelop. De VVD kent vele geluiden dat niet-scheiding van plastic veel vragen oproept, en het streven naar 30 kg restafval per gezin per jaar in de toekomst wordt eigenlijk niet als reëel gezien. Het zou verstandig zijn om hier uitgebreid over te communiceren. Zodat de burgers begrijpen dat we wel degelijk aan scheiding doen als gemeente en dat het rendement daarvan veel  hoger is dat bij scheiding bij de mensen thuis. Dat er al 2 plannen een vroege dood zijn gestorven, bevestigd ons beeld. De VVD ziet nog steeds kansen voor ons idee dat de “vervuiler betaalt”, en dat gratis afval storten niet kan bestaan.

Het College heeft ook plannen om weer meer mensen in vaste dienst aan te nemen. Nadat de raad in 2014 besloot dat met minder mensen de taken moesten worden vervult, zijn er toch op inhuurbasis vele uren extra benut. Nu komt het College tot de conclusie dat inhuur van personeel heel duur is, en verzoekt weer structureel mensen aan te kunnen nemen. Enerzijds bij het Klantcontactcentrum om voldoende dienstverlening te garanderen, en anderzijds bij Ruimtelijke ordening vanwege hoge workload. In beide gevallen moet dit bekostigd worden uit hogere opbrengsten van leges. Het idee dat Oldebroek voor Mekaar betekent dat de gemeente met minder personeel kan werken blijkt hier niet uit.  

Vorig jaar heeft de VVD, na de discussie of er wel of geen seniorenwoningen bij moeten komen, gepleit voor de  ” Blijverslening”. Deze moet senioren financiële ruimte geven om hun woning zodanig aan te passen dat zij niet hoeven te verhuizen vanwege lichamelijk ongemak. Wij verwijzen nog steeds naar een mogelijke  financieringsbron, de eenmalige vrijval uit de beheersplannen. Ondanks toezeggingen nog steeds niets gehoord.

Bij de VVD staat het Bedrijventerrein H2O  hoog op onze agenda. Afgelopen jaar zijn er meerdere hectares verkocht en hebben meerdere bedrijven serieuze plannen. De VVD  verwacht in de komende tijd besluitvorming over de Afslag A28, en verwacht dat het College  alles in het werk zal stellen de Zwolse en Kampense bezwaren weg te nemen. Goede communicatie is essentieel.

Bij de laatste begroting gaf het College al aan  dat, a.g.v. de vernieuwing van de BBV, dit gevolgen heeft op de presentatie van de gegevens in de begroting. Al vele jaren dringt de VVD er op aan deze presentaties parallel te laten lopen om een transparant vergelijk te kunnen maken met voorgaande jaren. De VVD verzoekt u hier in het najaar gevolg aan te geven.

De VVD ziet uw beantwoording graag tegemoet,