Vliegroute Lelystad

De laatste week wordt de VVD fractie ( en waarschijnlijk ook andere), regelmatig aangesproken over de berichtgeving m.b.t. de ontwikkelingen van de vliegveld uitbreiding van Lelystad. Met name de vlucht routes staan volop in de aandacht.


Het college heeft wel een stukje college informatie gegeven maar dat is al ruim 2 maanden oud.

Gezien het actuele karakter, en de agendacommissie dit op de postlijst  P.06 heeft gezet wil  de VVD   de rondvraag in de cie R&L aangrijpen om de portefeuillehouder te vragen antwoord te geven op de volgende vragen:


1. . In het verleden heeft eerst de Harderwijker burgemeester namens het RNV onze belangen inzake de uitbreiding van Lelystad Airport behartigd, later de Nunspeter burgemeester. De routevariant op tafel gaat nu over de noordelijke RNV gemeenten, Hattem, Zwolle enz.
De colleges van zuidelijke RNV gemeenten ` Harderwijk, Ermelo en Nunspeet hebben afgelopen week in een verklaring afgeraden om de gekozen B+ variant opnieuw ter discussie te stellen, in tegenstelling tot Elburg en Oldebroek die tot geluidsmetingen over willen gaan. Ook raden deze 3 gemeenten discussies af die tot vertraging van de uitbreiding zouden kunnen leiden. Hoe ziet het college deze verklaring van onze RNV partners?


2. Al vaker is gesproken over informatieavonden, met name voor de raad, maar ook voor de burgers. Er ligt nog steeds een toezegging van de wethouder voor een infomoment voor de inwoners van Oldebroek. Wanneer kunnen we deze op korte termijn verwachten, aangezien de onrust onder de inwoners door steeds andere berichtgeving steeds groter wordt?

3. Ook in Nunspeet worden in de Raad vragen gesteld over deze materie, met name over het onwenselijke conflict van belangen binnen de RNV gemeenten. Dat Nunspeet ook belangen heeft in NEO verband maakt het nog ingewikkelder.

Hoe ziet het college dit?

 Daarnaast is er een nieuwe variant, de Teuge variant, die via Hulshorst , Uddel en Garderen de Veluwe aan de westzijde passeert.

Deze optie is aangedragen door de Omgevingsdienst Veluwe Ijssel, en is door een aantal kamerleden voorgelegd aan de STAS.

Dat de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Nunspeet dit niet graag zien is duidelijk. De Veluwe en Teuge blijven echter gespaard. En  natuurlijk is dan het voorgenomen onderzoek van Oldebroek en Elburg niet meer nodig!