Is Asbest een bom op daken verenigingen?

De VVD stelt Schriftelijke vragen n.a.v. bijeenkomst sportverenigingen 12-10-2017

 


Onderwerp: Asbest sanering

 Afgelopen donderdag 12 oktober hebben vele verenigingen de gelegenheid gegrepen om de raad van Oldebroek in een raadsgesprek  te informeren over de situatie bij hun vereniging.

Nadrukkelijk kwam naar voren met welk enthousiasme en gedrevenheid deze bestuurders  hun vereniging besturen, hun club promoten en samen in de samenleving staan.

Naast een aantal wensen voor de toekomst hoorde de VVD van diverse verenigingen dat er grote zorgen zijn over de daken van de clubaccomodatie. Dat zijn veelal daken met asbesthoudende bedekking. Daarmee samenhangend het landelijke verbod op deze daken vanaf 2024.

Dat betekend dat zij voor die datum deze daken vervangen moeten hebben, wat financieel een bijkans onmogelijke opgave is.

Om nu te voorkomen dat elke vereniging dit alleen gaat uitzoeken, kosten maken, en  mogelijk in moeilijkheden komt, heeft de VVD de volgende vragen aan het College;

1.Is het bij het College bekend om welke verenigingen  het gaat of wilt u dit uitzoeken?

2. Is het College bereid een lichte regierol te nemen, om deze inventarisatie te doen, en mogelijkheden te bezien voor een gezamenlijke aanpak?

3. Is het College bereidt, met al hun opgedane kennis bij andere projecten, tevens de kansen voor duurzame vervangingen,  subsidiemogelijkheden, energie besparende maatregelen en evt plaatsing van zonnepanelen ,  de verenigingen van advies te dienen?

De VVD wil graag voorkomen dat verenigingen in moeilijkheden komen door het  Landelijk asbestdakverbod in 2024. Daarom verzoeken wij u tijdig een hand uit te steken.

Ook willen wij voorkomen dat er per vereniging adviseurs en experts worden ingehuurd, wat de inefficiĆ«ntie  versterkt, en onnodig veel geld kost.


H.G.P. Kemp

VVD fractie