Krediet voor Hart van Oosterwolde is erdoor!

De initiatiefgroep Hart van Oosterwolde heeft een krediet gekregen van de gemeenteraad om de toekomstplannen voor het dorp uit te werken.Alleen de SGP stemt tegen.

De VVD is groot voorstander van initiatieven uit de samenleving, ook als het een dergelijk groot plan ligt. Maar de risico’s zijn wel groter dan het overdragen van groenonderhoud. En de VVD is zich hier  goed bewust hiervan.

Het dorpsplan behelst immers de bouw van een Multi functioneel Centrum met sporthal, kantine, kleedruimten enz, woningbouw, parkeergelegenheid, een JOP, grote parkeermogelijkheden, en nog veel meer. Tevens voorziet het plan in sloop van het huidige dorpshuis met de gymzaal, en woningbouw op die plek.

En dit een plan van de inwoners notabene!

Na een commissievergadering met veel vragen heeft de VVD  intussen weer contact met initiatiefnemers gehad, en onze zorgen geuit. Na een gesprek is ons duidelijk dat er keihard gewerkt wordt naar een betere ontsluiting/verkeerssituatie, en dat er een oplossing mogelijk is. Met die toezegging  kan de VVD in dit stadium mee leven.

Het plan is nog  globaal, maar ook weer verder dan alleen een potloodschets. De uitwerking van de denkrichtingen kosten meer tijd, en ook geld. Plannen en wensen moeten nu concreet worden gemaakt. Daarom stelt de VVD dat de:

Initiatiefnemers krijgen  25.000 voor  voorbereiding  , onder voorbehoud van het raadsbesluit wordt aangenomen

Daarin staat o.a. heel veel m.b.t. .de te verwerven fondsen. Dat is voor ons een harde voorwaarde van het principe besluit. Dus geen voldoende fondsen,  de handrem erop

Ook wil VVD ruimtelijke medewerking verlenen als wordt voldaan aan voorwaarden:

--goede ontsluiting/entree, wat meer inhoudt dan een weg naar de Schiksweg.  Binnen de begroting blijven.  Verkeersverantwoord, veilig, en zeker doorstroming bevorderend. Dat betekend dus een betere optie dan nu bekend. Zoniet,   de Handrem er op

-Verder alle genoemde voorwaarden uit het voorstel van het College.

Met name ook het voornemen de bouw van het MFC geheel volgens duurzaamheids principe te realiseren.

Dat men verwacht dat de gemeente hierin financieel bijdraagt in de vorm van een duurzaamheidssubsidie is reëel, want dat doen we bij andere projecten ook. Dat is te overzien. Met CU werd er een amendement  worden ingediend om dit niet alleen als voornemen, maar  als eis op te nemen in het besluit. Maar dus ook de communicatie waar al veel om is te doen. Ook mensen die niet blij zijn met dit plan , kan je nog steeds meenemen in het denkproces. Ook zij beschikken over oplossend vermogen dat ingezet kan worden.

Lukt dit niet, dan verliest Oldebroek 25.000,  en dat is het einde van het plan.

Het risico is te groot om verder te gaan met het plan als deze garantie er niet is.

Maar  de VVD heeft het vertrouwen dat de Oosterwoldenaren met een gedegen plan komen, want het biedt veel kansen voor de leefbaarheid en toekomst van het dorp.

 Tijdens de raadsvergadering bleek er een meerderheid te vinden voor het amendement met de CU .

Als aan deze voorwaarden wordt voldaan moeten we wat de VVD betreft durven  loslaten, en de plannen makers een kans te geven.

Wel blijft het jammer dat de SGP, juist in Oosterwolde, het geen goed plan vindt de zeer betrokken initiatiefnemers de kans te geven het plan uit te werken.

 Maar ook dat is een keuze.