Wist u dat....

- Oldebroek in 2050 klimaatneutraal wil zijn? - Deze doelstelling in 2030 voor de helft wil bereiken? - Met de huidige behoefte, we energieopbrengst van 93 windmolens in 2050 moeten hebben? - Dit vergelijkbaar is met 11 km2 aan zonnepanelen? - Opbrengst van 1 windmolen van 3 MW gelijk is aan 28.000 zonnepanelen? - We ondanks dat, hopen dat onze economie ook nog groeit?


Afgelopen maand (9 juli 2020) heeft de raad van Oldebroek de Concept Res (Regionale Energie Strategie) vastgesteld.

Hierin staat de weg beschreven hoe we de doelstellingen voor een klimaat neutraal Oldebroek in 2050 willen halen. In samenwerking met de regio, maar toch.

En ja, het is een concept, waar nog aan gesleuteld kan worden, maar de grote lijnen liggen er nu.

De Raad heeft het voorstel nog gewijzigd vastgesteld, om de voorgestelde scenario’s te wijzigen in denkrichtingen. Want we wilden de handen vrij houden voor aan/invullingen na de burgerinspraak.

De VVD heeft haar best gedaan aan te tonen dat de grote richtingen, n.l. windmolens en zonnepanelen, bij lange na niet voldoende zal zijn. Ook het gigantische aantal benodigde windmolens/zonnepanelen zal op grote weerstand stuiten.

Daarom ook heeft de VVD een motie ingediend om het college (via de stuurgroep) te bewegen opdracht te geven tot meer onderzoek naar meer versies van energieopwekking, met name kleinschalige  kernenergie opwekking. Bijvoorbeeld 1 kleinschalige kernenergieopwekker SMR centrale (Small Modular Reactor) is in opbrengst gelijk aan 400-450 windmolens!

Opvallend is, dat Het Plan Bureau voor de Leefomgeving,  het PBL,  bevestigt  dat kernenergie slecht € 20 per vermeden ton CO2 kost, minder dan één twintigste van de kosten wanneer we CO2 besparen door installatie van warmte pompen in bestaande woningen.

Dat is opmerkelijk , ook omdat de discussie over kernenergie een nieuwe wending heeft gekregen:

tegenstanders noemen niet meer de veiligheid of de opslag van afval als voornaamste bezwaar, maar de kosten.

Die blijken dus echter geweldig mee te vallen, wanneer je althans accepteert dat er wel wat geld bij mag, zoals dat ook direct of indirect gebeurt bij andere methoden om de uitstoot van CO2 te vermijden. Zoals vele vormen van subsidie. Laat het PBL er een factor 5 naast zitten

Dan nog  levert kernenergie per euro nog vier keer zoveel besparing op als warmtepompen.

Op 4 juli 2019 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen, waarin de regering gevraagd wordt onderzoek te doen naar de mogelijke rol van kernenergie in de energiemix

Hier zou de motie dus ook een meerderheid hebben.

Maar toen de woordvoerder van de Oldebroeker VVD deze motie wilde inbrengen, waren de andere partijen van mening dat  de bedoeling van de VVD reeds in het wijzigingsvoorstel was meegenomen.

Hun opmerking: Rekening houden met nieuwe energiebronnen zou de lading dekken. Dat is voor de VVD veel te mager, naïef en totaal vrijblijvend, en dus werd de motie van de VVD verworpen.

 

Wordt vervolgd!