Een waardevol landschap

Kernenergie staat weer op de agenda! Tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer diende de VVD een motie in om te onderzoeken wat marktpartijen ertoe zou bewegen om een kerncentrale in Nederland te bouwen. De motie haalde het met een rechtse meerderheid en nog geen maand later is een Frans energieconcern geïnteresseerd om een kerncentrale in Nederland te bouwen.


Als VVD Oldebroek zijn we al langere tijd voorstander van het gebruik van kernenergie om de klimaatdoelstellingen te behalen. Kernenergie is nu eenmaal duurzamer. Waar windmolens slechts 20 jaar meegaan, gaat een kerncentrale tot wel 40 jaar mee. Naar verwachtingen zijn er slechts enkele kerncentrales nodig om heel Nederland in de energiebehoefte te voorzien. Voor de Noord-Veluwe zou een kleine variant al volstaan.

Daarnaast is de verminderde impact van kerncentrales op het landschap voor de VVD Oldebroek een belangrijke reden om kernenergie te overwegen. In de gemeente Oldebroek hebben we een waardevol en divers landschap dat we moeten koesteren. Dit landschap varieert van de glooiende Wezepsche Heide tot de uitgestrekte weilanden van Oosterwolde.

Hoewel de klimaatdoelstellingen van 2050 zeker noodzakelijk zijn, brengen ze ook het gevaar van verrommeling met zich mee. Voor sommige partijen heiligt het doel alle middelen en is deze verrommeling een offer dat gebracht moeten worden. Het kan niet groen genoeg en als het aan hen ligt mag bij wijze van spreken op elke straathoek een windmolen. De vraag is of we in de toekomst nog kunnen genieten van ons buitengebied? Of is ons mooie landschap straks bezaait met windmolens en zonneparken?

Daarom is kernenergie voor ons een serieuze optie. Niet alleen draagt het bij aan het tegengaan van de klimaatverandering, maar ook zorgt het ervoor dat we van ons landschap kunnen blijven genieten. Eén kerncentrale geeft beduidend minder landschapsvervuiling dan bijna 100 windmolens. 

 

Namens de fractie van de VVD,

Laurens van Oene