Ambtsgebed in Raadsvergadering geeft reuring !

Afgelopen raadsvergadering 4 feb stond het vernieuwd Reglement van orde van de gemeenteraad op de agenda. Dat was ook wel nodig, het vorige was opgesteld in 2002, met de invoering van het dualisme.


Hieronder de VVD bijdrage in de raadsvergadering:

Vz, in 2002, hebben wij het voorgaande reglement van de raad vastgesteld, mede naar aanleiding van de invoering van het Dualisme.

Waarschijnlijk voor veel raadsleden een hele verandering toen, want schakelen naar dualisme was een echte cultuur verandering.

Wethouders maakten ineens geen deel meer uit van de raad, en het college werd veel meer zelfstandig.

Voor fracties zou er veel veranderen, want nu zou er een meer gelijk level playing field komen, voor alle fracties, ongeacht of het een coalitie of oppositie partij betrof.

Er is nu al 19 jaar echt sprake van gescheiden machten, het College en de Raad.

Informatie stromen zijn nu voor alle partijen  gelijk.

In de praktijk, zelfs na 19 jaar, is dat voor sommige partijen nog steeds wennen.

Maar vaak lukt dat,  zie het opstellen van dit reglement, waar alle fracties input konden leveren en waar goed geluisterd is naar elkaar. En dat is in de jaren een goede gewoonte geworden. Dat is mooi, en democratisch.

Dus kan de VVD zich vinden in dit vernieuwde reglement , echter,

Vz, naar de mening van de VVD zou art 12, Het Ambtgebed, geen deel uit moeten maken van de Raadsvergadering, maar uit respect voor de mening van een overgroot deel van onze inwoners, zullen wij niet tegen het voorstel stemmen.

Tot zover.

Als enige partij sprak de woordvoerder van  PVDA/Burgerpartij Oldebroek Dhr Dokter zich tegen het gehele voorstel uit, alleen vanwege artikel 12, het ambtsgebed.

Tijdens de voorbereidende bespreking is dit onderwerp natuurlijk op tafel geweest, en heeft VVD en PvdA/Burgerpartij Oldebroek zich tegen het ambtsgebed uitgesproken. Het resultaat was dat i.p.v. de verplichting, de voorzitter van de vergadering de raad nu VERZOEKT te gaan staan voor het ambtsgebed. Na afronding van het gebed wordt de vergadering bij hamerslag geopend.

Natuurlijk vindt de VVD dat het ambtsgebed niet bij een politieke vergadering past, maar vindt de aanpassingen van het reglement na 19 jaar van essentieel belang voor het goed functioneren van de raad.

Dus hebben we een dilemma, wetende dat ook een groot aantal van onze leden en kiezers een christelijk overtuiging nastreven.

Daarom heeft de fractie gekozen om zich tegen het art 12 , Het ambtsgebed, uit te spreken, maar het voorstel om het nieuwe Reglement van orde te steunen.