Overlast in Wezep, tijdelijk of van alle jaren?

De gemeente Oldebroek gaat een functionaris aanstellen, met als taak de al jaren durende overlast in met name Wezep Centrum tegen te gaan. Wat vind de VVD hier van?


De VVD, bij de Raadsvergadering van 4 februari 2021,  is blij met dit voorstel. Het zet nog eens duidelijk de problematiek op een rij, voor zover dit nog nodig is.. En dat nu het Meidoornplein in de spotlight staat, betekent niet dat er op andere plaatsen geen aandacht nodig is.

In tegenstelling tot andere fracties willen wij er geen specifieke naam als Overlastmanager ofzo  op plakken, als de doelstelling maar heel helder is! Het moet klaar zijn met overmatige , bedreigende, onnodige overlast  en het kosten verslindende vandalisme in het centrum. Inwoners, ondernemers en bezoekers van ons centrum zijn er helemaal klaar mee.

Dus goed dat het college met dit plan komt, alleen, waar het over het aanstellen van een toezichthoudende functionaris betreft, kan de  VVD  zich geen enkele discussie herinneren waar in de Raad zo over meten en effecten is gesproken als nu . Om een voorbeeld  te noemen,

Er zijn heel veel functies in met name  het sociale domein, denk aan jongeren werkers, straathoekwerkers, en veel functies in het CJG,  waar preventie de hoofddoelstelling is, en waar opleidingen, diploma’s en werkervaring niet door de raad als toetssteen is mee gegeven. Alleen al hopen dat de preventie met extra inzet werkt, dat problematiek niet toeneemt,  vond de Raad al een hele opgave. En meten of na 1 jaar het effect heeft gesorteerd al helemaal niet.

Dus vindt VVD het bijzonder dat dit nu wel gebeurde, specifiek gericht op evt  wel/niet BOA bevoegdheid, terwijl de doelstelling, terugdringen van de overlast  en meer effectief toezicht al jaren een probleemkind is.

Hoe vaak hebben inwoners, omwonenden en ondernemers ons al niet benaderd? Het is nu tijd voor handelen! En we laten de aanname criteria zoals het beschikken over de juiste kwalificaties als bijv een BOA bevoegdheid over aan het college.

En als het nodig en zinvol blijkt, en een sollicitant is perfect maar heeft nog geen BOA certificaat, kan dit in 10 dagen geregeld zijn, in maart start een cursus in Meppel en 10 dagen later in het klaar.

De VVD juicht dit voorstel zeker toe, en verwacht volle ruggensteun, voor het College van de hele raad, maar zeker ook de betreffende functionaris moet op onze steun kunnen rekenen!! Anders wordt het nog niets.

We hebben het over cultuur en gedrags problematiek. Dat is niet in 2 jaar opgelost! Maar het wordt wel tijd dat er een eind aan  komt!

Het voorstel werd met unanieme stem aangenomen!