De Begroting, Oldebroek staat er positief voor!

Onderstaand stuk is de door de VVD fractie uitgesproken tekst tijdens de begrotings vergadering van 9 nov j.l.. De opmerkingen, aanvullingen en commentaren staan in volgend artikel.

Vz,

Een nieuwe begroting, een vertrouwd jasje dat er goed uit ziet.

En wat de VVD betreft een drama.

Een begroting met een positief saldo. De nachtmerrie voor een gedegen oppositie partij!

Maar, eerlijk is eerlijk, we zijn ook wel een beetje blij voor onze inwoners. Dat dan weer wel. Dus ja,  het  ziet er positief uit, al is er niet heel veel ruimte voor nieuw beleid.

De nog bijgevoegde septembercirculaire geeft gelukkig ook nog enige extra financiële ruimte, hoewel…. U daar direct wel weer invulling voor ziet, en er nog vele PM posten zijn..

De financiële vertaling van de policy van het kabinet, Samen de trap op (wat betekent, als wij meer besteden, dan de gemeenten ook) Komt ons niet verkeerd uit.

Wel houden we ons hart vast voor de periode na de 2e kamer verkiezingen, wat zomaar kan betekenen dat we weer de trap af zullen gaan. Met gevolgen van dien.

De voorgenomen autonome ontwikkelingen gaan de komende jaren ons nog heel wat geld kosten, maar de doelen die worden gesteld zijn wat de VVD betreft nodig en realistisch .

Met name de bijdrage in Regio Zwolle zien wij als broodnodige investering om op het gebied van economie , ruimtelijk ontwikkelingen en zeker de krappe arbeidsmarkt ons voordeel te kunnen doen.

Daarnaast zien wij in samenwerking in  de Regio Zwolle een uitgelezen kans om samen het hooft te kunnen bieden aan het energie vraagstuk. Wij denken dan met name aan initiatief nemen bij het ontwikkelen van Small Modular Reactoren i.p.v. het blijven hangen in eindeloze discussies over windmolens en zonnepark velden. Later meer.

Veiligheid

M.b.t veiligheid delen wij uw zorgen. Nog steeds horen wij van inwoners verhalen over vandalisme, geluidsoverlast, onveiligheids gevoel en meer, in hun eigen woonomgeving.

Dat is wrang, want in de regel betreft het eigen inwoners,  met name  jeugd in  eigen buurten. En BOA en politie kan niet overal tegelijk zijn.

U gaf aan dat de medewerkers Openbare Orde en Veiligheid structureel overvraagd worden, terwijl ondermijning en cybercriminaliteit toenemen.

Een voor de hand liggende vraag van de VVD: Voorziet u  komend jaar nog een verzoek voor een  financiële injectie voor personele  uitbreiding ?  

Dan Een ander soort veiligheid, Verkeer.

Hoewel  het streven naar nul slachtoffers in het verkeer mooi lijkt, de werkelijkheid is anders. Wij onderstrepen dat onderwijzen van jonge verkeersdeelnemers belangrijk is, en verkeersveiligheid bij  scholen en omgeving .

Uw streven naar meer doorstroming en minder overlast zwaar verkeer verdient enige nuance. Overlast als zwaar verkeer hoort ook een beetje bij onze gemeente , althans, als we dit nog steeds een agrarische gemeente willen noemen. En een beetje geduld is soms best goed.

Het verbreden van veel buitenwegen heeft dan ook niet altijd de voorkeur, want dat nodigt vaak uit tot weer veel harder rijden, wat we juist de laatste jaren beperkt hebben.

Aandacht voor veilig  fietsverkeer juichen wij toe, maar  daarom kunnen wij uw kanttekening naar een evt Fietssnelweg F 28 totaal niet plaatsen. (verwijs naar situatie  kom Oldebroek, en zzstrwg met elke 30 m een uitrit! )

Het wegennet is ons inziens daar totaal niet geschikt  voor. Fietspaden zonder aanliggende voetpaden  strak tegen woning  inritten  aan,   Dan vragen we om ongelukken!

Economie

Als we de website Oldebroek bezoeken , zien we dat het  Ondernemers loket er goed  uitziet, met div links naar informatie.

Ons advies, Houdt deze actueel, maar wat de VVD wel   mist is een tab naar agrarische sector. Daar kan je samen gebundelde info kwijt, met name over de overlast van de wolf, de vreselijke Blauw tong ziekte , maar ook vuil opruimacties in buitengebied enz.

Over tabbladen gesproken,  op de site bij het tabblad Inwoners zien we wel een tab over asielzoekers, compliment deze vorm. Met name ook omdat deze , naar onze mening volledig, en,  up to date is.

Soc domein.

 En dan met name onze Huisartsen:

Wat ons ook zorgen baart is het uitblijven van plannen voor Oldebroek Centrum, met name het voornemen een gezondheidscentrum daar  te realiseren. Het is de VVD ook een doorn in het oog dat, hoewel de plannen voor een gezondheidscentrum  er al lange tijd  liggen, het zo ontzettend lang duurt voordat er echt knopen worden doorgehakt.

Het lijkt er op dat iedereen op iedereen wacht.

Mogelijk wilt u nu weer wachten op de verhuizing  van de Brandweer, voordat er stappen worden gezet en dan moet het ook nog financieel uit kunnen!  Maar Vz, Dat duurt toch  echt veel te lang!

Wat  de VVD betreft bestaat de voorkeur dat er een gezondheidscentrum in het centrum komt.

Maar uit pure ellende en zorg over opvolging vanwege komende pensionering ,  komen nu de gezamenlijke huisartsen  met een alternatieve locatie aan de Zzstrweg. En hoewel hun  beoogde locatie zeker niet onze voorkeur heeft, hebben we wel de morele plicht dat Oldebroek ook in de nabije toekomst over voldoende huisartsenzorg kan beschikken.

Vz, afgelopen week hoorden wij dat de huisartsen mogelijk nog 4 maanden moeten wachten op een reactie op hun plan. Een reactie nota bene!

Vz, kunt u  ons op korte termijn  een update over de situatie  toezeggen, en zo spoedig mogelijk het overleg met de huisartsen voortzetten?

 

 

Woning bouw.

Reeds in de cie en laatste raadsgesprek besproken, maar

Toch baart de Woningbouw  ons zorgen, met name de periode tot   2030, -  900 tot 950, en 2026 ca 600 woningen. Zeker na het plons debacle  bij  WHC , want dat waren wel grote aantallen. Maar toen wij uw voornemen lazen: Als de mogelijkheid zich voordoet buiten de aangewezen locaties grond te kunnen verwerven, zullen wij dit proactief benaderen!!!!  , iets waar de VVD al jaren voor pleit, maakten wij wel een vreugdesprongetje!YESSSSSS Werd tijd!

 

Klimaat.

Steeds vaker komen problemen op tafel door zonnevelden/panelen. Meer wind is nodig als er geen zon schijnt. Nachten  en winters leveren te weinig energie op. De RES levert niet voldoende windergie op ,  zegt nu de Prov Gld na onderzoek. En de milieuminister wil af van zonneparken op weidegrond. Logisch ook.

Vz, van de VVD  een pleidooi voor Small Modular Reactoren, die hebben toekomst. Tot nu toe werden we niet serieus genomen, want 2030 is nog zo  ver weg, en bouwtijd lang , aldus de portefeuille houder.

 Echter, de Prov Gld heeft het nu opgenomen in bestuursacc, Prov Overijssel is al druk met berekeningen, Prov Limburg heeft is al intensief onderweg, zelfs met private partijen. In een brief van 16 mei j.l. na kamervragen van VVD en CDA reageert Min Jetten heel positief en gaf aan deze  initiatieven te steunen.

De vooroordelen van: de bouwtijd is 20,30, 40 jaar, het gevaar van kernenergie, de afval opslag enz zijn we , denk ik wel voorbij.  2030 is wel dichtbij.

Maar er komt nu beweging.

Is het geen tijd voor Oldebroek om met initiatieven te komen bijv in Regio Zwolle verband? We zijn toch een sterke regio? 2030 is het over 6 jaar, we moeten  er wel klaar voor zijn. Oldebroek wil toch klimaat neutraal zijn in 2050?

De VVD heeft inmiddels al de steun van de VVD fracties van Zwolle, Kampen, Elburg, Hattem, en Staphorst

Vraag: Is het college bereidt dit initiatief in de Regio breed uit te dragen, te agenderen en door te pakken?

Stikstof

Vz, m.b.t. het probleem van de stikstof hebben vorig jaar sept 18 boeren (Stichting 4 Merken)uit onze omgeving een voorzet gegeven tot een aankoop en bedrijfsverplaatsing van een agrarisch bedrijf ter waarde van 13 milj euro. Die nemen wel initiatief!!

De inschrijvingstermijn was 1 okt vorig jaar. Wat is op dit moment de  s.v.z. ?

Onze info, niet van een telefoniste Algemene informatie, maar door onze VVD afgevaardigde in de Staten (heeft ABO en CVO  iemand daar,   o nee….)iemand die er echt verstand van heeft, heeft ons toegezegd dat, na voor de 2e keer uitstel,  recentelijk  door GS is aangegeven medio november met een besluit te komen.  Kunt u ons op de hoogte houden?  Brief in handen.

 

Financien

Vz, in de cie heeft de VVD al gewezen op onze financiële paragraaf.

U hanteert de 3,5 % inflatiepercentage om prijzen en leges te berekenen,   Zo ook de OZB verhoogt u met 3,5 %. Dat vindt de VVD niet fijn, maar wel realistisch en verdedigbaar.

Dat andere instanties , waar wij deel van uitmaken of aandeelhouder van zijn, onze gemeente facturen sturen met 6,5 % indexatie,  vinden wij minder briljant. Zelfs een instantie als de GGD, waar onze weth in het AB zit, rekent ons 6 % voor.

De VVD heeft echter niets gehoord over broekriem aanhalen. Maar als wij 3,5 % hanteren, en samenwerkende partners ons rekeningen sturen met 6 % indexatie sturen, komen we toch op een bepaald moment tekort? Z iet het college dit ook zo?

 

 

 

Tot zover