Vluchtelingen naar Wezep?

Momenteel is er veel te doen over een verzoek van het COA om 600 vluchtelingen te huisvesten op camping de Heidehoek in Wezep. De VVD wil eerst antwoorden op vragen, voordat wij een standpunt innemen. Dat is eerlijk naar de vluchtelingen, maar zeker ook naar onze inwoners.

Vluchtelingen naar Wezep?

 

Nu eens een column van de VVD die direct ingaat op gevolgen van het internationale toneel. Als gevolg van oorlogsellende zijn grote  vluchtelingstromen op gang gekomen, mensen  die de ellende achter  zich willen laten.

Zij vluchten voor een groot deel naar omliggende landen en een ander deel zoekt hun heil richting West Europa. Ook naar Nederland.

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft Oldebroek benaderd om de locatie camping Heidehoek in te mogen richten als AZC, met een capaciteit van 600 personen, mogelijk gedurende 5 jaar.

Gisteravond, 21 sept, (toen schreef ik dit stuk) werd de eerste inwonersavond gehouden, want het College wilde de omwonenden informeren over het verzoek en horen wat er leeft bij de mensen. Ook kondigde de Burgemeester aan te willen onderzoeken of het eigenlijk wel mogelijk was, én onder welke voorwaarden.

Het werd een intensieve avond voor het College, want de inwoners hadden vele vragen. Toch  blijft hangen dat de grootste zorgen  over veiligheid gingen, en met name het grote aantal geplande  asielzoekers. 600 werd als veel te veel ervaren. Maar dat is wel de bodem eis van het COA om efficiënt te kunnen werken. De VVD heeft na afloop nog met velen kunnen spreken, en uitleggen dat het zeker geen gelopen race was, en dat de Gemeenteraad uiteindelijk de beslissing neemt. Dan weet u dat vast.

En ja, de VVD luistert naar de inbreng van onze burgers. Wij vinden iets van het geplande aantal, de te verwachten doelgroep (mannen of gezinnen), de veiligheid en de locatie. Met name als we het hebben over getraumatiseerde vluchtelingen uit een oorlogsgebied, vlakbij het Schietkamp.

Over 2 dagen is er weer een informatieavond. Daar horen we zeker meer, en daarna zal  het onderzoek met antwoorden komen, of niet. Dat is het moment dat de VVD zich uitspreekt. U hoort van ons,

 

Namens de VVD fractie

Oldebroek,

 

Henk Kemp