Begroting Oldebroek 2016

Package deal H2O goed gekeurd en hondenbelasting van de baan!

Begroting Oldebroek.

 

Nadat de Perspectievennota in de zomer al richting had gegeven , volgde nu de Begrotings behandeling voor 2016 voor de gemeente Oldebroek.

De VVD had o.a. haar zinnen gezet op besluitvorming over de nieuw te maken afslag aan de A28 en de aankoop van enkele gronden van het bedrijventerrein H2O.

Dat laatste was nodig om de onderhandelingen met mede-eigenaren Hattem en Heerde vlot te trekken. Pas na deze deal is het mogelijk het bestemmingsplan vast te stellen.

En dat is de sleutel tot succes om bedrijven te werven die zich op deze fantastische locatie zouden willen vestigen.

Ook was deze aankoop van grond, direct om de kern  Hattemerbroek, van groot belang om de evt nadelige effecten van een bedrijfsterrein voor de leefomgeving van de woonkern zoveel mogelijk weg te nemen.

Ook voor de vestiging van nieuwe bedrijven is de afslagomlegging noodzakelijk.

Het bestemmingsverkeer aan de Zuiderzeestraatweg blijft bestaan, maar de afslag met op- en afrit  A28 wordt richting het knooppunt Hattemerbroek verplaatst.

De verkeersdrukte zal op deze wijze worden verdeelt.

Met meerderheid van stemmen, PVDA en een ABO lid  waren tegen, is deze deal nu gesloten, en is het afwachten wanneer Hattem en Heerde besluiten over deze deal.

Daarna zal het bestemmingsplan snel in procedure komen.

 

Ook wilde  de VVD weer vol de strijd aan gaan om de hondenbelasting van tafel te krijgen. Al enkele jaren waren CDA, PVDA en ABO bekeert tot dit voornemen, maar tijdens de vergadering klommen ook CU en SGP aan boord!

Eindelijk, na zoveel jaren, is deze onrechtvaardige en onredelijke belasting van tafel. Er werd niet eens meer beleid op gevoerd, en het geld verdween in de Algemene pot.

 

Van het College werd nog gevraagd extra moeite en geld te steken in duurzaamheidsmaatregelen op initiatief van CU, en CDA vroeg nog om concretisering van enkele bezuinigingssporen. Dit kreeg instemming van de andere fracties.

 

Opvallend was een voorstel van het College om het Boerderijmuseum een subsidie te verstekken.  Na veel overleg wilden VVD en PVDA dit steunen. Echter, de coalitiepartijen, en het CDA, vonden dat te weinig en overboden zelfs het Collegevoorstel en wilden voor de komende jaren zelfs E19.000,- schenken!

De VVD en PvdA vonden dit extra bod te veel en stemden tegen.

En het laatste voorstel betrof de voedselbank. Na enkele jaren een incidentele gift te hebben  over gemaakt naar de Voedselbank wilde de PVDA een structurele subsidie mogelijk maken.

Tot nu toe werd dit door de meeste partijen afgewezen, maar dit keer koos de meerderheid hier wel voor. Alleen SGP en VVD stemden tegen.

En zo kwam een memorabele begrotingsvergadering met een positief saldo aan het einde.