Wonen en leefbaarheid

Je leefomgeving is een plek waar je je veilig en prettig voelt. Het is belangrijk om te wonen in een huis dat bij je past. De VVD wil dat mensen op ieder moment in hun leven het juiste huis kunnen vinden en dat er altijd en overal mogelijkheden zijn om je huis aan te passen of door te stromen. Daarnaast wonen we graag in dorpen die schoon en leefbaar zijn. Het is normaal dat mensen zelf een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van hun eigen wijk en dorp.


 

¨    De VVD wil dat er voldoende betaalbare koopwoningen zijn voor zowel starters als senioren en dat er kavels zijn voor mensen waar ze een eigen huis kunnen bouwen.

 

¨    Voor ouderen, die zorg op maat nodig hebben, geven we ruimte aan de ontwikkeling van nieuwe woonvormen en mogelijkheden voor aanpassingen.

 

¨    We willen ook voldoende ruime appartementen bouwen voor ouderen. Bij voorkeur bouwen we de appartementen in de buurt van faciliteiten zoals supermarkten, de bibliotheek en het station.

 

¨    Door te bouwen pakken we doorstroming aan bij sociale huur, vrije huur en bij koopwoningen. Zo krijgen we voor elkaar dat ouderen die kleiner willen wonen, niet noodzakelijk een eengezinswoning bezet houden en regelen we een snellere toegang tot de huizenmarkt    voor starters

 

¨    Gesubsidieerde huurwoningen zijn er alleen voor mensen die dat echt nodig hebben. De gemeente spreekt woningcorporaties aan op scheefwonen zodat de doorstroming wordt bevorderd.

 

¨    In samenwerking met de regio en woningcorporaties willen we kijken of het mogelijk is om de aankoop van voorgefabriceerde sociale koop- en huurwoningen groot aan te besteden. Naar voorbeeld van de Stedelijke Regio Eindhoven.

 

¨    Bij het bouwen van een nieuwe wijk is het belangrijk dat er verschillende type woningen worden gebouwd. Dit varieert van sociale huur tot vrijstaande huizen.

 

 

 

¨    Om het landelijke karakter van de gemeente te behouden, benutten we eerst de inbreidingslocaties. Pas daarna kijken we naar uitbreidingslocaties.

 

¨    De gemeente moet leefbaar blijven. Diverse vitale activiteiten in de dorpskernen moeten in stand gehouden worden, zoals de ouderenmiddag, leesvoorzieningen en verenigingen die sport en bewegen mogelijk maken.

 

¨    De gemeente gaat de verloedering van de woonomgeving tegen. Zwerfvuil, vuilnis rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast wordt aangepakt en de schade wordt snel hersteld. Waar mogelijk worden de kosten verhaald op de veroorzaker.

 

¨    De laagvliegroutes van Lelystad Airport vormen een bedreiging voor de leefbaarheid in de gemeente. Daarom continueren we de huidige aanpak en werken we met buurgemeenten samen om de impact van Lelystad Airport zo klein mogelijk te houden.

 

¨    Wij willen de overlast van (geparkeerde) vrachtwagens in de kernen beperken. Ook parkeerplaatsen voor vrachtwagens moeten duidelijk aangegeven zijn, met name bij de invalswegen.

 

¨    Glasvezel in het buitengebied is een vereiste. Het is belangrijk dat inwoners ook op de digitale snelweg vooruit kunnen.

 

¨    De VVD juicht initiatieven op het gebied van het beheer van openbaar groen, buurtpreventie, opruimacties en energiecoöperatie toe.

 

Tekstvak: “Momenteel zit de woningmarkt volledig op slot. Jongeren moeten weer een kans krijgen om een woning te kopen. Daarom blijft het credo: Bouwen, bouwen, bouwen.”
- Nick Schouten