Ondernemen en economie

Werk is van groot belang voor mens en samenleving. Ons werk voorziet ons van inkomsten, we hebben contact met andere mensen, we worden zelfstandig en het geeft mensen zelfvertrouwen en eigenwaarde. Wie werkt investeert in zichzelf en in de toekomst van de samenleving. Het midden- en kleinbedrijf is dé banenmotor van de gemeente. Zij hebben een moeilijke tijd achter de rug vanwege de coronacrisis. Het is daarom belangrijk dat we ondernemers de komende tijd blijven ondersteunen. Zij dragen immers bij aan de bloeiende economie en banen voor onze inwoners. We kijken naar meer mogelijkheden om samen te werken in de regio om het vestigingsklimaat voor ondernemers te verbeteren. Groen en economie zijn geen tegenstanders van elkaar, maar gaan hand in hand.

die voldoende ruimte biedt voor (agrarisch) ondernemen (Ondernemen & economie)


 

¨    Het is belangrijk dat ondernemers kunnen ondernemen in een veilige en aantrekkelijke omgeving. Een aantrekkelijk winkelcentrum is van toegevoegde waarde voor inwoners en trekt mensen aan van buiten de gemeente. Ondernemers zijn daarin nu aan zet, de gemeente stimuleert.

 

¨    De VVD is voorstander van gratis parkeren bij winkelcentra. Dat beschouwen wij als een stimulans voor de lokale economie.

 

¨    Ondernemers kunnen zelf goed bepalen wanneer hun winkel open of dicht gaat. Daar hebben ze geen gemeentebestuur voor nodig. De huidige winkeltijdenwet geeft de gemeente de mogelijkheid om winkeltijden flexibel in te richten.

 

¨    De komende jaren moet worden gekeken hoe we horeca- en terrasgelegenheden verder kunnen uitbreiden. Momenteel is dit aanbod erg beperkt.

 

¨    Tijdens het terrasseizoen maken we het uitbreiden van terrassen mogelijk. Voor een klein terras schaffen we de vergunning af. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor afstemming met hun directe omgeving.

 

¨    De recreatieve sector is van toenemend belang voor de gemeente Oldebroek. Wij willen dat de gemeente ondernemers in de recreatieve sector meer stimuleert.

 

¨    Voor ondernemers is er één aanspreekpunt: de bedrijfscontactfunctionaris. Bij die persoon kan de ondernemer al zijn vragen/ wensen deponeren.

 

¨    Binnen de mogelijkheden van de wet geeft de gemeente opdrachten zoveel mogelijk aan lokale ondernemers.

 

¨    De gemeente moet een betrouwbare financiële partner zijn. Ondernemers zijn van inkomsten afhankelijk en kunnen niet lang op hun geld wachten. Daarom wil de VVD dat de gemeente binnen dertig dagen de rekeningen betaalt.

 

¨    De komende tijd moet het stroomnetwerk worden verbeterd. Ondernemers moeten ook opgewekte energie kunnen terug leveren aan het netwerk.

 

¨    Glasvezel in het buitengebied is ook een vereiste voor de agrariërs en de ondernemers. Het is belangrijk dat zij op de digitale snelweg vooruit kunnen

 

¨    We willen werkgevers betrekken bij regionale regelversimpeling voor ondernemers. Hierbij streven we naar één regionale set van eenduidige en eenvoudige regels.

 

¨    De gemeente moet er naar streven dat aanvragers van kleine en simpele vergunningen binnen één werkdag te horen krijgen of ze de vergunning krijgen of niet. Ondernemers zijn slagvaardig en van de gemeente verwachten wij dit ook.

 

¨    De VVD wil dat er één loket wordt ingericht voor organisatoren van evenementen, zoals Koningsdag of een braderie. Er is sprake van een uitnodigend evenementenbeleid, waarbij het loket actief en oplossingsgericht meedenkt.

 

¨    Natuur en milieu bieden kansen voor bedrijven. Bedrijven dragen met hun innovatiekracht bij aan de bescherming van natuur en milieu. De VVD gelooft dat het geen zin heeft om, naast het Rijk, extra milieu- of subsidiemaatregelen in te stellen. Veel bedrijven zijn zelf al bezig met duurzaam ondernemen.

 

Tekstvak: “VVD Oldebroek is voor een actieve inzet voor de ontwikkeling van de regio Zwolle/Kampen/Noord Veluwe, gericht op vestiging en werven van nieuwe bedrijven en uitbreiding van de bestaande.”
- Henk Kemp


 

 

De VVD heeft veel waardering voor onze boeren in de veeteelt, landbouw en tuinbouw. Dankzij hun harde werk hoeven wij ons geen seconde zorgen te maken om onze voedselvoorziening. Als boerenbedrijven blijven ondernemen en innoveren, leveren ze een waardevolle bijdrage aan onze economie, met minder nadelen voor natuur en milieu. Boeren zijn zelfs onmisbaar als het aankomt op het onderhouden van het buitengebied.

 

¨      Om een florerende agrarische sector te behouden, is het belangrijk dat boeren niet onnodig gehinderd worden. Daarom willen wij hen de ruimte geven hun grond voor nevenactiviteiten in te zetten. Dit kan zijn voor toerisme, agrarische natuurbeheer, recreatie of andere bedrijvigheid.

 

¨      Wij willen veehouderij stimuleren die gebruik maakt van duurzame energie. Belemmerende regelgeving voor het gebruik van zelfvoorzienende duurzame energiebronnen, zoals aardwarmte, kleinschalige windenergie en zonne-energie moet worden geschrapt. Draagvlak en goede balans tussen de verschillende belangen zijn hierbij van groot belang.

 

¨      De VVD wil boeren stimuleren om aan landschapsbeheer te doen. Waar nodig met vergoedingen.

 

¨      Als een boer in de gemeente stopt dan willen wij dat de vrijkomende stikstofrechten zo mogelijk worden ingezet voor ontwikkelingen binnen de gemeente Oldebroek.