Veiligheid en infrastructuur

Het is belangrijk dat we ons veilig voelen in onze eigen buurt, huis en op de weg. De gemeente moet er voor zorgen dat mensen zich veilig voelen. Door goed samenspel tussen gemeente, inwoners en politie kunnen we overlast tegengaan. Voor de aanpak van criminaliteit is een juiste balans tussen repressie en preventie nodig. Zorgen voor een goede bereikbaarheid is ook een van de kerntaken van de gemeente. We verplaatsen ons allemaal voortdurend. Dit gebeurt met het openbaar vervoer, maar ook met de auto of de fiets. Zonder problemen, veilig en op tijd op je plaats van bestemming komen is erg belangrijk.

 

 

 

¨  De VVD wil dat de politie benaderbaar is voor de inwoners. Daarom zijn wij voorstander van een wekelijks spreekuur (dan wel op afspraak) in het gemeentehuis en in De Brinkhof.

 

¨  Men kan aangifte doen op het bureau, via het internet of via de wijkagent. Een app is soms handig, maar nooit de enige manier om een melding te maken of aangifte te doen.

 

¨  Overlast is een grote ergernis. De politie grijpt altijd in als mensen de regels overtreden of overlast veroorzaken. Wanneer de politie ingrijpt, kunnen zij rekenen op de steun van het lokaal gezag.

 

¨  De VVD wil dat er hard wordt opgetreden tegen personen die hulpverleners bedreigen of aanvallen.

 

¨  De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn zichtbaar op straat en in de wijken. Extra boa’s vergroten de zichtbaarheid van handhaving en bestrijden kleine criminaliteit.

 

¨  Boa’s verdienen de juiste middelen om de veiligheid te handhaven. Door het gebruik van cameratoezicht en bodycams vergroten we de veiligheid van onze boa’s, inwoners en andere hulpdiensten.

 

 

¨  Een boa is in dienst van de gemeente. Als boa’s boetes uitschrijven dan willen we dat die inkomsten terugvloeien naar de gemeentekas. Dit geld kan worden ingezet om de veiligheid te verbeteren.

 

¨  De VVD wil dat de gemeente en de politie de bewustwording rondom het thema ‘inbraak’ vergroten. Daarom zijn wij voorstander van het terugkeren van de “witte-voetenactie”.

 

¨  De VVD wil dat de gemeente en politie veiligheidskeurmerken promoten. Keurmerken zoals Keurmerk Veilig Wonen (KVW) en Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) helpen inwoners en ondernemers bij hoe ze hun huis of bedrijf goed kunnen beveiligen tegen inbraak.

 

¨  De gemeente pakt drugsdealers aan en de burgemeester gebruikt haar bevoegdheden om drugspanden te sluiten.

 

¨  De huidige aanpak van drugsgebruik, met name designerdrugs, moet worden gecontinueerd. Het ontwrichtende effect op de samenleving is schokkend.

 

¨  De drugsproductie, ondermijning en georganiseerde criminaliteit dreigen zich te verplaatsen vanuit Brabant naar de Veluwe. De VVD wil dat de gemeente meer voorlichting geeft en preventieve maatregelen neemt.

 

¨  De gemeente moet scherp zijn op ondermijning en witwaspraktijken. We weigeren een vergunning of trekken deze in als deze misbruikt wordt voor het faciliteren van criminele activiteiten.

 

¨  Voor outlaw-motorclubs is in de gemeente Oldebroek geen plaats.

 

¨  Rampenplannen dienen actueel en samenhangend te zijn. Betrokken organisaties dienen samen te werken, maar ook regelmatig te oefenen. De VVD pleit voor periodieke grootschalige oefeningen waarbij gemeenten, de veiligheidsregio en defensie zijn betrokken.

 

¨  Iedereen kan bijdragen aan de veiligheid in de buurt. De gemeente moet de oprichting van buurtpreventieverenigingen en WhatsApp-groepen stimuleren. Inwoners en wijkagenten werken hierin samen.

 

¨  In onze gemeente moet iedereen zichzelf kunnen zijn. Daarom pakken we discriminatie en geweld tegen LHBTIQ+ keihard aan en zorgen we ervoor dat het doen van aangifte zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt.

 

¨  De VVD is voorstander van voorlichting aan jongeren over overmatig alcohol- en drugsgebruik. Scholen en verenigingen spelen hierin een cruciale rol. Het uitnodigen van gastsprekers en personen die hier zelf ervaring mee hebben kan preventief werken.

 

¨  Jongeren met een criminele achtergrond moeten we perspectief bieden. Hierdoor wordt herhaling voorkomen. Het leren meedoen in de samenleving, door een stage of een werk-leertraject, voorkomt dat jongeren afglijden naar de georganiseerde criminaliteit.

 

¨  Overlast gevende hangjongeren en hun ouders worden verantwoordelijk gesteld voor hun gedrag. Op het moment van overlast worden de ouders hierover door de politie onmiddellijk geïnformeerd.

 

 

¨  Steeds vaker worden inwoners slachtoffer van digitale criminaliteit, zoals WhatsApp-fraude. Daarom investeren we in een goede voorlichting voor jong en oud. Voorkomen is beter dan genezen.

 

¨  De VVD wil dat fietspaden en wegen worden ingericht met een blik op de toekomst, waarbij veiligheid en doorstroming centraal staat.

 

¨  De gemeente moet bij de inrichting van straten en wijken de verkeersveiligheid als standaard meenemen, vooral in de buurt van scholen en sportclubs. We zijn voorstander van initiatieven waarbij buurtbewoners, politie en gemeente samen kijken hoe de verkeersveiligheid beter kan.

 

¨  De huidige verkeerssituatie op de Zuiderzeestraatweg is onhoudbaar. De VVD wil dat de verkeersveiligheid van deze belangrijke hoofdweg wordt bevorderd in de komende periode.

 

¨  Fietsers willen prettig en veilig door de gemeente kunnen rijden. Er komen steeds meer nieuwe vervoersmiddelen bij, zoals de elektrische fiets. Om kwetsbare groepen op het fietspad te beschermen is het noodzakelijk dat bepaalde vervoersmiddelen met een hoge snelheid, zoals bromfietsen en pedelecs, van de rijbaan gebruik maken als dat mogelijk is.

 

¨  De gemeente moet een campagne starten waarbij sport-gerelateerde recreanten, zoals wielrenners, worden aangesproken op hun weggedrag en het veiligheidsbewustzijn in Oldebroek (naar Hattems voorbeeld).

 

¨  Het is belangrijk dat de doorstroming van het verkeer op het wegennet optimaal is. Nieuwe ontwikkelingen bij het H2O-bedrijventerrein maken dat de nieuwe op- en afrit er op korte termijn moet komen. De druk op de rotonde Wezep zal dan afnemen.

 

¨  Om een goede aansluiting te realiseren moet de N50 (knooppunt Hattemerbroek) worden verbreed en opgewaardeerd worden naar een A-weg. Dit bevordert de bereikbaarheid van Kampen, Emmeloord en Lelystad Airport.

 

¨  De VVD wil een toekomstbestendige, geluidsarme en bereikbare A28 door de capaciteitsverbetering van de A28.

 

¨  De A28 heeft invloed op de leefbaarheid van de omliggende kernen. Daarom wil de VVD meer geluidsbeperkende maatregelen.