Onderwijs en zorg

Vroeg of laat krijgen we allemaal met zorg te maken. Daarom willen we goede en liefdevolle zorg waarin onze inwoners centraal staan. Daarbij wordt de hulp zo mogelijk dichtbij huis georganiseerd. Zodat je in je eigen buurt of dorp goed oud kunt worden. Ook moeten kinderen veilig kunnen opgroeien. Goed onderwijs geeft hen de kans op een gelijk start en geeft hen kennis en vaardigheden mee waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Op school leren we kinderen wat onze normen en waarden zijn. Op school leer je wat normaal is en wat niet. De hele samenleving heeft belang bij goed onderwijs. Wij zijn trots op de meesters en juffen.


 

 

 

 

  waar we blijven leren, waardevol samenleven en oog hebben voor elkaar (Onderwijs & zorg)


 

¨      Inwoners blijven het liefst zo lang mogelijk in hun eigen wijk wonen. We zetten daarom in op het bouwen van meer woningen waar je goed oud kunt worden en woonvormen waar ouderen en jongeren bij elkaar kunnen wonen. Zo kan men met ondersteuning zelfstandig blijven wonen.

 

¨      We vragen inwoners om ondersteuning zoveel mogelijk zelf te regelen. Zij weten immers wat bij hen past en wat hun wensen zijn.

 

¨      Zorg moet voor iedereen betaalbaar blijven. Daarom wil de VVD dat de gemeente kritisch kijkt of de hulp die we geven ook passend is.

 

¨      Wanneer zorg nodig is dan moet het snel beschikbaar en van goede kwaliteit zijn. Daarom willen we afspraken maken met zorgorganisaties. Als thuis wonen niet langer gaat dan moet er binnen drie weken opvang beschikbaar zijn. Ook thuiszorg moet binnen een week geregeld zijn.

 

¨      De gemeente kent veel mantelzorgers. We willen voorkomen dat zij overbelast raken en ondersteunen hen zo goed mogelijk. Er is een centrale plek waar mantelzorgers terecht kunnen met vragen en informatie.

 

¨      Mantelzorg is niet iets waar minderjarigen zich mee bezig zouden moeten houden. De gemeente moet in dit soort gevallen maatregelen treffen om de jonge mantelzorger zoveel mogelijk te ontzien en te ontlasten.

 

¨      Als volwassenen, kinderen of gezinnen hulp nodig hebben bij mentale problemen of opvoedkwesties, helpen wij hen daarbij op weg. Hiervoor kunnen mensen terecht bij praktijkondersteuners, de huisarts of sociaal team/ CJG.

 

¨      Per gezin is er één hulpverlener die de regie heeft. We streven ernaar dat de hulpverlener sector overschrijdend kan handelen.

 

¨      Ieder kind krijgt de zorg die hij/ zij nodig heeft. Om de zorg betaalbaar te houden zorgen we ervoor dat de zorg lokaal zoveel mogelijk geborgd wordt via het Centrum voor Jeugd & Gezin.

 

¨      Mensen, die echt niet kunnen werken, verdienen een vangnet; een uitkering. Ook mensen, die hun baan kwijtraken, verdienen een tijdelijk steuntje in de rug om snel weer aan de slag te gaan. Het verliezen van je baan is al ingrijpend genoeg.

 

¨      De VVD vindt dat we voor het ontvangen van een uitkering een tegenprestatie mogen verwachten. Die tegenprestatie kan zijn in de vorm van vrijwilligerswerk.

 

¨      Scholen hebben, naast de ouders, nadrukkelijk een taak in vroegtijdige signalering van drugsgebruik, loverboys en huiselijk geweld. De VVD wil dat de gemeente intensief met scholen gaat samenwerken om deze problemen aan te pakken. Een meldpunt, cursussen voor leraren en voorlichting aan ouders zijn voorbeelden van hoe we hier mee om kunnen gaan.

 

¨      Om de ontwikkelkansen van jonge kinderen te vergroten, is de VVD voorstander van vroegschoolse educatie. Zo kunnen (taal)achterstanden van jonge kinderen worden weggewerkt, bijvoorbeeld op de peuterspeelzaal of kinderdagverblijven.

 

¨      Samenwerking tussen onderwijs en het lokale bedrijfsleven stimuleren wij, voor kennisuitwisseling, stageplaatsen en leer-werkbanen, zodat kinderen goed voorbereid worden op hun toekomst.

 

¨      Als er vervoer voor het speciaal onderwijs nodig is, wordt dit vergoed.

 

¨      De VVD vindt dat je een school moet kunnen kiezen die bij je past. Er is in de gemeente Oldebroek een groot aanbod van bijzonder onderwijs. Wij vinden het daarom belangrijk dat openbaar onderwijs voor handen blijft.

 

¨      De aanwezigheid van een basisschool houdt de kernen leefbaar en maakt het aantrekkelijk om er te komen wonen. De VVD wil dat er in iedere kern een basisschool is.