Sport en cultuur

Sport en cultuur zijn ontzettend belangrijk. Sport verbindt, geeft zelfvertrouwen, plezier en ontspanning. Door te sporten zorgen we bovendien voor een gezonde en weerbare samenleving. Het is belangrijk dat we in beweging blijven en dat sport voor iedereen belangrijk is. Daarom werken we samen met scholen, sportverenigingen en andere maatschappelijke instelling zodat iedere inwoner kan sporten. Daarnaast zijn kunst, erfgoed en cultuur van grote waarde voor de samenleving. Cultuur stimuleert creativiteit en creativiteit leidt tot vernieuwing. De VVD is voor erfgoedbehoud, cultuuronderwijs en het beschermen van de vrijheid van meningsuiting.

waar er aandacht is voor sport, kunst en cultuur (Sport & cultuur)


 

¨      De gemeente heeft een regierol in het stimuleren van sport, kunst en cultuur.

 

¨      In de gemeente is er een grote variëteit aan verenigingen en accommodaties. De VVD vindt het vooral voor kinderen belangrijk dat zij zichzelf kunnen ontplooien. Sport en cultuur geven inhoud aan de samenleving waardoor samenwerking, innovatiekracht en creativiteit worden gestimuleerd.

 

¨      Sportverenigingen, scholen en de buitenschoolse opvang werken nauw samen om de jeugd zoveel mogelijk te laten bewegen.

 

¨      In ons sportbeleid geven we in het bijzonder aandacht aan gelijke kansen en de gelijke behandeling van inwoners. Voor discriminatie, homofobie, antisemitisme en racisme is geen plek in Oldebroek. Iedereen moet veilig kunnen sporten.

 

¨      De VVD vindt dat ook mensen met een fysieke of geestelijke handicap mee kunnen doen. Daarom gaan wij in gesprek met verenigingen om te kijken hoe zij in dit streven kunnen bijdragen.

 

¨      Aan de gebruikers van een sportvoorziening mag een passende bijdrage worden gevraagd.

 

¨      De bibliotheek is een belangrijke culturele voorziening die een wezenlijk onderdeel uitmaakt van onze samenleving.

 

¨      Het gemeentehuis en dorpshuizen zijn naast een publiek gebouwen ook uitstekende locaties voor exposities. De VVD wil daarom dat er vaker exposities in het gemeentehuis worden georganiseerd. We willen lokaal talent graag een podium bieden.

 

¨      Gemeentelijke subsidies voor de cultuursector hebben niet de voorkeur. Voor financiering moet de cultuursector zich richten op bezoekers, donateurs en sponsoren.

 

¨      De gemeente heeft een verbindende rol tussen het bedrijfsleven en de culturele sector. De gemeente stimuleert maatschappelijke betrokkenheid van bedrijven.

 

¨      De geschiedenis en de cultuur van Nederland en Oldebroek zijn een groot goed. Wij vinden het belangrijk om ons cultureel erfgoed te koesteren. Daarbij horen culturele evenementen zoals bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht, de Schapenmarkt en de avondvierdaagse.

 

¨      De VVD wil graag dat de Nederlandse en de Oldebroekse vlag in de raadszaal worden geplaatst. Dit is een mooie toevoeging aan de plek waar mensen trouwen, hun Nederlanderschap ontvangen en die tevens het hart is van de lokale democratie.

 

¨      Evenementen houden onze gemeente leefbaar. Vergunningverlening kan eenvoudiger en daarom is de VVD voorstander van een zogenoemd (digitaal) evenementenloket.

 

¨      Bij kleinschalige evenementen zoals buurtfeesten en buurtbarbecues passen laagdrempelige veiligheidseisen.

 

¨      Bij grootschalige evenementen is de VVD voorstander van flexibele eindtijden. De gemeente heeft een faciliterende rol en moet met de organisatie meedenken. Het is niet “nee, tenzij…”, maar “ja, mits…”.

 

Tekstvak: “Het is belangrijk dat ieder kind een gelijke start krijgt en een kans om mee te doen in de maatschappij..”
- Laurens van Oene