Duurzaamheid en energie

We vinden het belangrijk om zuinig om te gaan met energie, water en het milieu. Dat is van belangrijk voor onze kinderen en kleinkinderen. We willen de wereld graag schoon doorgeven en daarvoor hebben we duurzame energie nodig. De vraag naar elektriciteit zal de komende jaren alleen maar groeien. De inzet ligt momenteel op zonnepanelen en windmolens. Kernenergie is echter een stabielere energiebron en uitstootvrij. Daarnaast bieden kerncentrales langdurig goedbetaalde banen en werkgelegenheid.

waar er rekening wordt gehouden met de generaties na ons (Duurzaamheid & energie)


¨    Duurzaam ondernemen wordt gestimuleerd. De gemeente kan duurzaamheid stimuleren door het aantal regels te verminderen en in te zetten op eenvoudigere procedures, niet door subsidies.

 

¨    De gemeente stimuleert het gebruik van duurzame energiebronnen zoals aardwarmte, zonnepanelen en restwarmte door minder regels en eenvoudige procedures op te stellen.

 

¨    Per wijk maken we een plan voor de verduurzaming van woningen en bouwprojecten. Samen met bewoners kijken we naar de beste oplossingen. Een uitgangspunt is hierbij dat de woonlasten niet stijgen.

 

¨    Bij het aanleggen van nieuwe rioolstelsel scheidt de gemeente regenwater van huishoudelijke afvalwater. Het gebruik van minder water en het hergebruik van (regen)water moet worden gestimuleerd.

 

¨    We willen het gasnetwerk behouden voor de toekomst voor wanneer waterstof of groen gas toegankelijk zijn.

 

¨    Windmolens passen niet in het waardevolle landschap van de gemeente. Daarom zijn wij tegen het plaatsen van meer windturbines, anders dan kleinschalige molens die naast boerderijen worden geplaatst.

 

¨    De gemeente is verantwoordelijk voor het inzamelen en verwerken van afval. Als het ophalen en verwerken door goede scheiding goedkoper kan dan leidt dit tot lagere kosten voor de inwoners.

 

 

 

 

 

¨    Inwoners kunnen grof en groen afval zo goedkoop mogelijk kwijt. Daarbij streven we naar zoveel mogelijk hergebruik en recycling. We zetten ons in voor een systeem waarbij afval wordt gescheiden met behulp van een milieustraat. Dit zorgt voor minder ledigingen van de container en is bovendien goedkoper.

 

¨    Binnen de regionale samenwerking moet er meer aandacht komen voor de ontwikkeling van kernenergie. Wij vinden dat het eerlijke verhaal vertelt moet worden, zowel over het afval als over de voordelen voor inwoner en ondernemer. De VVD is voorstander van bijeenkomsten over dit thema om te luisteren naar wensen en om vragen te beantwoorden.

 

¨    Het is interessant om de mogelijkheden te onderzoeken voor een Small Modular Reactor. Dit zijn kleine kerncentrales, die de plaats in kunnen nemen van kolen-, biomassa en gascentrales, met (warmte)voordelen voor onze bedrijventerreinen en woonwijken.

 

¨    Kernenergie draagt binnen afzienbare tijd bij aan het realiseren van stabiele en schone energie in onze regio en moet daarom onderdeel zijn van de energiestrategie. We werken samen met alle gemeenten en haken aan op de marktverkenning van de Rijksoverheid.

 

Tekstvak: “Van de duurzame energiebronnen is kernenergie het meest betrouwbaar en ruimtelijk goed inpasbaar. Bovendien draagt het bij aan een klimaatneutraal Oldebroek.”
- Nick Schouten