Dienstverlening en financiën

De VVD verwacht van de gemeente dat zij dienstbaar en modern is. Digitalisering heeft daarom een hoge prioriteit. Een gemeente die veel digitale producten aanbiedt voor het gemak van de inwoners, houdt meer tijd over om naar de inwoners toe te gaan. Bovendien moet de gemeente initiatieven van inwoners toe juichen en aansluiten bij het streven naar zelfstandigheid. We bundelen krachten en werken met plezier samen om de problemen op te lossen die in een straat, buurt of wijk spelen. Tot slot is een gemeente pas helemaal gezond als de financiën op orde zijn. We gaan zuinig en verstandig om met het geld van onze inwoners. Wij willen een daadkrachtige gemeente en een compacte overheid met gezonde overheidsfinanciën.

  …waar er een goede band is tussen de inwoner en de gemeente (Dienstverlening en financiën)


¨    Voor inwoners is het handig om makkelijk en snel te kunnen zien welke mogelijkheden zij hebben om hun woningen te vergroten en of aan te passen. Wij vinden dat deze regels uit het bestemmingsplan eenvoudig toegankelijk en digitaal bereikbaar moeten zijn.

 

¨    De digitale dienstverlening van de gemeente moet van goede kwaliteit zijn. Inwoners kunnen hun zaken zoveel mogelijk vanuit huis regelen wanneer het hen uitkomt.

 

¨    De gemeente zorgt voor meer automatisering waar mogelijk en voor menselijk contact waar nodig. Persoonsinformatie is altijd beveiligd en de privacy is gewaarborgd.

 

¨    Voor (nieuwe) inwoners is actuele informatie beschikbaar waarom onze gemeente voor hen interessant is.

 

¨    De gemeente communiceert helder en begrijpelijk. Beleidsstukken en besluitvorming is eenvoudig te vinden of op te vragen. Dienstbaar zijn is ook ‘nee’ durven zeggen.

 

¨    Bij het opstellen van nieuw beleid wordt iedereen, die dit direct aangaat, betrokken. De gemeente creëert vooraf duidelijk verwachtingen om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Zo werken we aan draagvlak en beter beleid.

 

¨    Participatie betekent niet dat de grootste schreeuwers altijd gelijk krijgen. De gemeente moet meer oog hebben voor de “stille meerderheid” die de gemeente niet altijd zo snel weet te vinden. Soms wordt deze groep overschreeuwt door de andere.

 

¨    Bewoners en ondernemers krijgen jaarlijks eenvoudig inzage waaraan geld is besteed en welk effect dit heeft gehad. De begroting en het jaarverslag zijn eenvoudig leesbaar.

 

¨    De lokale gemeentelijke belastingen blijven laag. De woonlasten (zoals de OZB) blijven zo laag mogelijk. De gemeente moet niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt.

 

¨    De gemeentelijke leges zijn zoveel mogelijk gebaseerd op de kostprijs. “De gebruiker betaalt” is het uitgangspunt.

 

¨    Toeristenbelasting is gerechtvaardigd als deze mede wordt gebruikt voor de instandhouding en verbetering van de faciliteiten waar ook bezoekers gebruik van maken. Het stellen van realistische doelen is een begin.

 

¨    Een goede financiële huishouding is van groot belang. Structurele uitgaven dekken met structurele middelen: inkomstenmeevallers mogen niet worden gebruikt voor structurele uitgaven.

 

¨    Het aantal regels mag minder. Overbodige regels ontstaan doordat een regel het eeuwige leven lijkt te hebben als deze eenmaal is ingevoerd. De VVD wil dit tegengaan door voortaan bij iedere nieuwe regel vast te leggen hoe lang deze geldig is, oftewel door horizonbepalingen in te voeren.

 

¨    De slechte financiële positie van de gemeente wordt veroorzaakt door grote ambities en een slecht financieel beleid. Er is de afgelopen jaren te veel afgeschreven op bouwprojecten, die niet rendabel waren. Bouwprojecten moeten zoveel mogelijk kostendekkend dan wel winstgevend zijn.

 

¨      Vrijwilligers zijn onbetaalbaar en de VVD is blij met de talloze vrijwilligers die de gemeente kent. De gemeente moet initiatieven zoveel mogelijk faciliteren en waar mogelijk aansluiten.

 “De VVD gaat voor een begroting die structureel sluit met ruim voldoende eigen vermogen. De reserves moeten worden aangevuld om toekomstige uitdagingen het hoofd te kunnen bieden.”

- Henk Kemp